Το ζωνάρι σφίγγει αλλά η ημερήσια απόδραση στην Παραλία Βαρνάβα Αττικής, προσφέρει μια δροσερή λύση.


Έως πέρσι ήταν μία από τις επιλογές των διακοπών, για ορισμένους δε η έσχατη. Φέτος, με το ζωνάρι να σφίγγει όλο και περισσότερο, τα εξοχικά βρήκαν και πάλι την απόλυτη τιμητική τους και όχι μόνον από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και από όσους αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν, φίλους ή συγγενείς. Το έχουν διαπιστώσει όλοι οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Αττικής, που …τρέχουν και δεν φτάνουν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργεί η φετινή πληθώρα παραθεριστών. Το ίδιο συμβαίνει και στην παραλία Βαρνάβα Αττικής.


Με όλα τα κλειστά, επί σειρά ετών, εξοχικά να έχουν «ξαναζωντανέψει» από πολυπληθείς διευρυμένες οικογένειες παραθεριστών, αλλά και με τους Αθηναίους που δεν έχουν άλλη διέξοδο από αυτή της μικρής απόδρασης - ημερήσιας ή του Σαββατοκύριακου- να γεμίζουν τις κοντινές παραλίες της πρωτεύουσας.
Η δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα στενάζει κάτω από το βάρος των προβλημάτων, που δημιουργεί η διαχείριση της συσσώρευσης μεγάλου όγκου πληθυσμού, υπό το καθεστώς μάλιστα των περικοπών και της συγχώνευσης δήμων και κοινοτήτων της περιοχής, που επιβάλει ο «Καλλικράτης».

Η αύξηση των αναγκών, σε συνδυασμό με ανεπάρκεια στις υποδομές και το εργατικό δυναμικό της τοπικής Κοινότητας, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους τοπικούς «άρχοντες», όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των δήμων Σαρωνικού, Ωρωπού και Μαραθώνα, επισημαίνοντας πως η συγχώνευση των δήμων και κοινοτήτων με τον «Καλλικράτη» είναι δυσβάσταχτη το φετινό καλοκαίρι, καθώς αφενός όγκος της δουλειάς έχει μεγεθυνθεί και αφετέρου ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί.

«Οι ανάγκες, ιδιαίτερα στην καθαριότητα και τα μέσα μεταφοράς, αναμενόμενο είναι να αυξηθούν όταν έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ οι παραθεριστές, αλλά και οι επισκέπτες σε σχέση με πέρσι, ειδικά στην παραλιακή ζώνη Μαραθώνα στη Νέα Μάκρη και τον Βαρνάβα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος.

«Πριν τη συγχώνευση», προσθέτει, «το εποχικό προσωπικό ξεπερνούσε τους 180 εργαζόμενους, ενώ τώρα, με τις περικοπές, δουλεύουν μόλις 35», επισημαίνοντας ότι «για να υλοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα έπρεπε να είχαν εξασφαλιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οι νέες δομές και τα οικονομικά κονδύλια».

Ελλείμματα στον προγραμματισμό, αλλά και υπουργικές αποφάσεις που διακρίνονται από αιφνιδιασμό καθιστούν, όπως λέει ο δήμαρχος, ιδιαίτερα δύσκολη τη δουλειά του δήμου. Αναφέρει δε ως ενδεικτική την περίπτωση των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέου, των οποίων την ευθύνη έχει ο δήμος. Ειδοποιήθηκε, λέει, από το υπουργείο Υγείας στο …παρά πέντε για το άνοιγμά τους. « Έπρεπε εμείς να κλείσουμε υπαλλήλους, προμηθευτές, να φτιάξουμε προσβάσεις για τα άτομα με αναπηρία μέσα σε λίγες ημέρες», τονίζει.

«Κάθε καλοκαίρι προσλαμβάναμε επιπλέον προσωπικό για πυρασφάλεια, το κόψιμο των ξερών χόρτων, την καθαριότητα των παραλιών. Φέτος, δεν έγινε καμία πρόσληψη. Ενδεικτικά, η πρώην κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας, που κατακλύζεται από παραθεριστές και εκδρομείς, πέρσι απασχολούσε 35 άτομα προσωπικό, ενώ φέτος μόνο 17. Με εθελοντές έχουμε προβεί σε δύο καθαρισμούς παραλιών και του δάσους στο Λαγονήσι», τονίζει ο κ. Φιλίππου.

Παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα έχει καταφέρει να εξωραΐσει την παραλία και να την διατηρεί καθαρή για τους επισκέπτες παρά την έλλειψη εποχικών εργατών και την αύξηση των απορριμμάτων. Έχει ήδη προσληφθεί και εργάζεται  ναυαγοσώστης που επιτηρεί το χώρο της μεγάλης παραλίας Βαρνάβα, ενώ σύντομα σχεδιάζεται να μπουν ντούζ για τους λουόμενους και σημαδούρες προστασίας.

Η παραλία Βαρνάβα είναι ίσως η μοναδική ελεύθερη παραλία κοντά στην Αθήνα μισή ώρα με 3τεταρτα με λίγες ψαροταβέρνες καταπράσινο τοπίο και πεντακάθαρα νερά.
Η αύξηση των παραθεριστών δεν συνοδεύεται και από αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, επισημαίνουν, επίσης, οι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου, καθώς οι περισσότεροι λουόμενοι δεν βάζουν πλέον εύκολα το χέρι στην τσέπη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς κάποιο από τα καταστήματα κλάδεψε κάποια από τα δέντρα και στη θέση της φυσικής σκιάς "φύτεψε" ομπρέλες...